Szoftvertesztelés

Hírek, újdonságok, tapasztalatok és elmélkedések a szoftvertesztelés világából!

Kommentek

  • blash: Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez. (2013.02.10. 17:17) Mantis
  • szlj: A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki ... (2013.01.24. 22:20) Mantis
  • p_jano: @B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente,... (2012.07.03. 22:16) Tanulni szeretnék ...
  • B9: Sziasztok! Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalato... (2012.06.18. 10:29) Tanulni szeretnék ...
  • Eaven: Csakis egy adatbázisból. Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. In... (2011.10.25. 17:24) Hogyan lehet ...?
  • Utolsó 20

Tesztmenedzsment eszköz kérdőív

2013.10.07. 15:07 | p_jano | Szólj hozzá!

Címkék: tesztelés szoftvertesztelés dokumentálás teszteszköz

Tesztmenedzsment eszközözök hazánkban

 

Régóta elérhető az interneten egy kérdőív a tesztmenedzsment eszközökről. A célom az volt vele, hogy valamelyest képet adjon arról, milyen eszközöket és hogyan használnak idehaza a tesztelők. A kérdőív az alábbi linken érhető el: http://www.testing.hu/kerdoiv/tesztmenedzsment_kerdoiv.php

 

Eddig összesen 172 db elfogadható kitöltés érkezett be, amely ugyan nem sok, de mégis valamilyen rálátást kaphatunk belőle. Volt ugyan 1-2 amelyben láthatóan fals adatok voltak megadva ezeket természetesen kiszűrtem, de a kitöltések zöme megfelelő volt. Eljött tehát az idő, hogy kiértékeljük az eredményeket. :)

 

Nézzük sorba a kérdéseket!

 

1. Használtok-e munkahelyeden tesztmenedzsment eszközt?

Az első kérdésnél elvesztettük a beküldők 38%-át. Ők egyáltalán nem használnak tesztmenedzsment eszközt. Jobb esetben a tesztjeiket Wordben, Excelben vezetik. Rosszabb esetben nem terveznek semmilyen tesztet, egyszerűen ad-hoc tesztelést folytatnak.

 1 kep.tiff

 

2. Milyen eszközt használtok?

Itt leginkább a Quality Center, SpiraTest, Testlink és a saját fejlesztésű eszközök kapták a legtöbb szavazatot. A Quality Center lett az első, 20%-át szerezte meg a voksoknak. Ez azért is érdekes mert, a legtöbb eszköz a listában opensource volt, míg a fizetősök közül gyakorlatilag csak a HP terméke volt olyan ami a drága kategóriába tartozik. Az eddig is világos volt számomra, hogy Magyarországon HP uralom van a teszteszközök piacán, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna. Az opensource eszközök összességében 31%-ot kaptak, aminek a fele Testlink volt.

 

3. Az eszközben nyilvántartjátok a tesztelési követelményeket?

Majdnem döntetlen állás keletkezett, mivel a NEM 55, míg az IGEN 53 szavazatot kapott. Úgy látszik, hiába a menedzsment eszköz, az eszközhasználat sok helyen megállt a tesztesetek megtervezésénél és a hibák kezelésénél.

 

4. A tesztmenedzsment eszközben tároljátok a teszteseteket?

Ugyanaz az arányszám jött ki, mint a legelső kérdésnél. A válaszadók 62%-a mondta, hogy a tesztmenedzsment eszközben vannak a tesztesetek eltárolva. Ez azt jelenti, hogy akik tesztmenedzsment eszközt használnak, azok elsősorban a teszteseteket megtervezése és karbantartása miatt vezethették be az eszközt.

 

5. Milyen részletesen terveztek tesztesetet?

A válaszok alapján a nagy többség a teszteseteket, annak lépéseit és a elvárt eredményt is megtervezi. A 74% azért érdekes, mert az első kérdés szerint csak 62% használ tesztmenedzsment eszközt. Valószínűleg a különbség onnan adódik, hogy sokan egy Excel táblában, vagy egy Word dokumentumban írják le a teszteket. Az összes válaszadók 12%-a nem tervez tesztesetet, a többiek valamilyen információt azért leírnak a tesztekről.

 

 2 kep.tiff

 

6. Futási eredményekről készülnek riportok?

Az eredmény majdnem ugyanaz, mint az eszközhasználatnál. Vagyis akik tesztmenedzsment eszközt használnak, azok valamilyen gyakorisággal a futási eredményeket is megtekintik az alkalmazásban. Riportolás szempontjából óriási különbség van az eszközhasználók és a nem használók között.

 

7. A hibákat az eszközben tároljátok?

Úgy néz ki, hogy több olyan eszköz is lehet használatban, amelynek vagy nincs hibakezelő része (pl.: Testlink, vagy saját fejlesztés), vagy egyszerűen egy régebbi, már megszokott hibakezelő alkalmazást használnak. Ugyanis a válaszadók 42%-a használja csak hibakezelésre azt a tesztmenedzsment eszközt, melyben a teszteseteket tervezi. Nem mondom, hogy rossz megoldás külön szoftvereket használni, de én mindig is arra törekedtem, hogy olyan menedzsment eszközt használjunk, amelyben integrálva van a hibakezelés is. Viszont lehetnek olyan dolgok a fejlesztési-tesztelési folyamatban, amely megköveteli a több eszköz használatát.

 

8. A hibák státuszának állítására van kidolgozott szabályrendszer?

Ha nem is a tesztmenedzsment eszközben kezelik a hibákat a csapatok, de a hibák menedzselését nagyrészt komolyan veszik. A többség (80%) rendelkezik szabályrendszerrel, amelyben leírják, hogy egy hibának milyen státuszai vannak és a státuszok között milyen átmenetek léteznek.

 

9. A hibákról készülnek riportok?

Ismét egy érdekes eredmény. Hiába a hibakezelés, átfogó riportok nem mindig készülnek a hibákról és azok állapotairól. Ezt azért találom furcsának, mert amikor elkezdődik a tényleges tesztelési szakasz, szinte elengedhetetlen egy olyan grafikon készítése és folyamatos ellenőrzése, mely státuszok szerinti bontásban adja meg, hogy mennyi hibánk van.

 

3 kep.tiff 

 

10. Mely entitások közötti kapcsolatot tartjátok nyilván?

Nagyjából erre az eredményre számítottam, habár meg kell jegyezni, hogy a követelmények és tesztesetek közötti kapcsolatot meglepően sokan tartják nyilván. Akik a tesztmenedzsment eszközben adminisztrálják a követelményeket, azok egyben hozzá is rendelik a teszteseteket. Nagyjából az első három eset (követelmény->teszteset; teszteset->teszt futtatás;teszt futtatás->hiba) az, amely általánosan beépül a tesztelési folyamatokba.

 

4 kep.tiff

 

Végezetül pedig álljon itt, hogy akik kitöltötték a kérdőívet milyen nagyságú tesztcsapatban dolgoztak. A kérdés az volt, hogy hány tesztelő dolgozik a cégben. Láthatóan a kitöltők többségben kis létszámú tesztcsapatok tagjai voltak.

 5 kep.tiff

 

Összefoglalás

Természetesen a felmérés nem reprezentatív, - lehetséges, hogy egy cégtől több személy is kitöltötte a kérdőívet, - mégis úgy gondolom ad valamilyen iránymutatást a magyarországi eszközhasználatról. Az eredmények közel járhatnak a valósághoz.

Számomra két dolog volt nagyon meglepő. Az első, hogy az eszközök közül a HP Quality Center lett a leghasználtabb eszköz. A piacon nem ez a trend figyelhető meg, mivel a nagy cégek közül is sokan „low-budget”, vagy opensource megoldásokat igyekeznek bevezetni. Gyanítom a közeljövőben egy ilyen felmérésen az ingyenes eszközök még jobban fognak szerepelni.

A másik érdekesség az volt, hogy a válaszadók 74%-a tervezi meg a tesztesetek lépéseit és az elvárt eredményt. Talán azért lehet ez az eredmény, mert nem a teljes teszteset állományra igaz a válasz, hanem csak az átadás-átvételi tesztekre és a többi teszteset nincs ennyire kidolgozva. Ismét csak piaci tapasztalatom, hogy a tesztelés tervezése mennyire nem bevett szokás, ezért is megdöbbentő számomra a kapott 74%.

A bejegyzés trackback címe:

https://teszteles.blog.hu/api/trackback/id/tr495555375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása