Szoftvertesztelés

Hírek, újdonságok, tapasztalatok és elmélkedések a szoftvertesztelés világából!

Kommentek

 • blash: Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez. (2013.02.10. 17:17) Mantis
 • szlj: A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki ... (2013.01.24. 22:20) Mantis
 • p_jano: @B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente,... (2012.07.03. 22:16) Tanulni szeretnék ...
 • B9: Sziasztok! Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalato... (2012.06.18. 10:29) Tanulni szeretnék ...
 • Eaven: Csakis egy adatbázisból. Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. In... (2011.10.25. 17:24) Hogyan lehet ...?
 • Utolsó 20

Milyen a jó élményteszt?

2013.02.28. 09:00 | p_jano | Szólj hozzá!

Címkék: tesztelés szoftvertesztelés élménytesztelés

A tervezés

Minél nagyobb a merítés, vagyis minél több emberrel végeztetjük el a tesztet annál biztosabb képet kapunk az alkalmazásról. Egy 30 fős kontroll csoport több eredményt fog szolgáltatni, mint egy 10 fős. Érdemes ezért növelni a csapat létszámát. A teszt alapos megtervezése elengedhetetlen.

 • Hol és mikor gyűjtjük össze az embereket?
 • Egy csapatban, vagy csoportokra szétosztva csinálják végig a feladatsort?
 • Akarunk-e videós rögzítést?
 • Mennyire vezessük a feladatokkal az embereket?
 • Milyen információkra kíváncsi a Megrendelő?
 • ...

A kiválasztás

Figyeljünk oda az emberek kiválasztására. Lehetőség szerint ezt is egyeztessük a Megrendelővel, mert elképzelhető, hogy olyan igényei vannak, amelyeket célszerű szem előtt tartani. Aszerint válasszunk tesztelőket, hogy kinek szól az alkalmazás? Angol nyelvet oktató programot szinte mindenki használhat, itt célszerű lenne a tesztelők változatossága. Ha az alkalmazás a kutyakozmetikáról szól, akkor viszont kizárólag kutyatulajdonosokkal igyekezzünk feltölteni a kontrollcsoportot.

A feladatsor

Két fajta megközelítést használhatunk. Teljesen szabadjára engedjük a felhasználókat, mindenki azt csinál amit akar, vagy egy feladatsor mentén hajtsák végre a tesztet. Korrekt képet akkor kapunk leginkább, ha teljesen szabadon engedjük az alkalmazás használatát. A feladatsorral tereljük a felhasználókat, ezáltal teljesen más benyomások érhetik a használat során.

A teszt

Igyekezzünk a legjobban elmagyarázni a feladatot. A teszt alatt hagyjuk dolgozni az embereket. Segítséget egyáltalán ne adjunk. Ez a munkavégzés azt feltételezi, hogy az eligazításnak és a feladatsornak közel tökéletesnek kell lennie.

A cél

Az élménytesztelés célja, hogy a feladatsorok feldolgozásával megtaláljuk azokat a pontokat az alkalmazásban, amelyek tetszenek/nem tetszenek a felhasználóknak. A teszt előnyös lehet a további verziók fejlesztéséhez, mivel a felhasználók olyan ötletekkel állhatnak elő, amely jobbá, kényelmesebbé tehetik a programot.

Saját tapasztalat

A legnehezebbnek és a csapat összeállítását és a feladatsor kialakítását tartom. A csapat összeállítás mindig is rizikós. Bejöhetnek olyan emberek, akik egyáltalán nem potenciális felhasználók, vagy a válaszaik nem nyújtanak segítséget a Megrendelőnek. Illetve nagyon nehéz olyan feladatsort összeállítani, amely a legkisebb mértékben vezeti meg az embereket és mégis megfelelő információ nyerhető ki a válaszokból.

A bejegyzés trackback címe:

https://teszteles.blog.hu/api/trackback/id/tr225109285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.