Szoftvertesztelés

Hírek, újdonságok, tapasztalatok és elmélkedések a szoftvertesztelés világából!

Kommentek

  • blash: Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez. (2013.02.10. 17:17) Mantis
  • szlj: A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki ... (2013.01.24. 22:20) Mantis
  • p_jano: @B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente,... (2012.07.03. 22:16) Tanulni szeretnék ...
  • B9: Sziasztok! Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalato... (2012.06.18. 10:29) Tanulni szeretnék ...
  • Eaven: Csakis egy adatbázisból. Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. In... (2011.10.25. 17:24) Hogyan lehet ...?
  • Utolsó 20

Utolsó kommentek:

blash 2013.02.10. 17:17:22

Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez.

Bejegyzés: Mantis

szlj 2013.01.24. 22:20:02

A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki rövid távra keres egy gyorsan felhúzható, és beállítható, mégis kiforrott és (többé-kevésbé) átgondolt "hibakezelőt" (ez a fordítás magában megérne egy misét), az szeretni fogja ezt a sáskát.

Remélem, hamarosan Tracs-ról, Jira-ról, osTicket-ről (és kevésbé ismert társaikról) is olvashatunk hasonlóan színvonalas cikkeket magyarul.

(Egészen mellesleg: örülök, hogy kezd megint mozgolódni ez a blog. Szeretem, mert nem az önreklámról szól, mint néhány másik kortársa, hanem színvonalas módon tárgyalja a tesztelés szakmai kérdéseit. Haladjon így! :)

Bejegyzés: Mantis

p_jano 2012.07.03. 22:16:27

@B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente, félévente, vagy évente új projektekkel lehet megismerkedni. Az új projektben pedig mindig más oldalát kell az embernek adnia. A tesztelő több rendszert, folyamatot fog megismerni, jobban fog kommunikálni, gyorsabban átlátja majd a problémákat. Ezeket profitálhatja belőle.

De ezt nem csak ilyen cégeknél lehet elérni. Ha a tesztelőnk képes a vezetőit meggyőzni az új dolgok kipróbálására, akkor gyakorlatilag bármely cégnél elérhetőek az előbb felsoroltak. Mentalitás és személyiség kérdése az egész.

Természetesen a tanácsadói cégeknél jóval egyszerűbb ezt elérni. :)

Bejegyzés: Tanulni szeretnék ...

B9 2012.06.18. 10:29:49

Sziasztok!

Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalatokat szerezheti? Aki minél többet szeretne tanulni, de nem elméletben, hanem gyakorlatban?
A tesztelésnél is sokszor előfordul, hogy egy-egy alkalmazottat egy bizonyos pozícióra kiképeznek, aztán ott is ragad, sokszor nagyon monoton feladatokkal ellátva, ami nyilván nem csak az egyéni motivációt, de a munka minőségét is megölheti, ami azért egy tesztelési feladatkörnél nagyon nem mindegy. Ilyen esetben csak a munkahelyváltás segít? Vagy próbálkozzon esetleg outsourcing cégeknél, ott remélhetőleg változatosabbak a feladatok?

Bejegyzés: Tanulni szeretnék ...

Eaven 2011.10.25. 17:24:48

Csakis egy adatbázisból.

Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. Informatika szakos hallgatóknak például ideális. Meghatározod a kategóriákat amibe a tesztelőket sorolod. A jelentkező válaszolgat a kérdésekre és az alapján kerül be. Megadja az email címét és ha van igénytesztelőkre kap értesítést. A reggelő hozzájárul, hogy az elérhetőségét mint adatot nyilvántartsd és az adatbázishoz való hozzáférésért (kizárólag rajtad mint adatkezelőn keresztüli lekérdezés formájában) díjat kérsz, amiből fedezed az oldal fenntartásának költségeit. Ha megvan írsz pár IT bloggernek, hogy hintsék az igét, van ilyen. A költség viszonylag mérsékelt, az oldal maga sem túl összetett. Csak annyi a működőképesség feltétele, hogy mögötte egy aktív és megfelelő iparági kapcsolatokkal bíró tesztelő álljon, aki képes is érzékesíteni a hozzáférést. A user-ek kapnának egy email-t az oldaltól, hogy xy cégnek ekkor és ekkor erre és erre tesztelők kellenek, reggeltél ezért kapod a mail-t, ha érdekel a dolog a mellékelt email-en vagy linken csatlakozhatsz a csapathoz, stb. Illetve ha hivatásos tesztelőt keresnek akkor reggeléskor a végzettségét és gyakorlatát igazolnia kell. Így hirtelenjében ennyi.

Bejegyzés: Hogyan lehet ...?

p_jano 2011.09.08. 16:08:24

@B9: Megpróbáljuk a hazai konferenciákon terjeszteni a lapot nyomtatott formában is. Sajnos a mostani IIR-es tanfolyamról lekéstünk, de a szeptember végi ITBN és az októberi IDG konferenciára szándékunkban áll kivinni.

Természetesen tudok nyomtatott példányokat is adni, nem kell ezért a konferenciákra befizetni. Vegyük fel a kapcsolatot privátban és megbeszéljük.

Bejegyzés: Megjelent a Tesztelés a Gyakorlatban magazin

B9 2011.09.08. 15:45:01

Az lenne a kérdésem, hogy elérhető valahol ez az újság nyomtatott formában is?
A cégnél szeretném propagálni a tesztelést, mert most elég csehül áll a helyzet ezen a téren. Kéne egy kicsit "adni" a szemléletmódnak.:)
Szóval én itt nem tudok olyan tuti minőségben nyomtatni, azt meg nem akarom, hogy esetleg legagyizzák emiatt.

Bejegyzés: Megjelent a Tesztelés a Gyakorlatban magazin

p_jano 2011.09.07. 10:27:34

@B9: A fejlesztők is versenyeztetve vannak, de az most minket nem nagyon érdekel.

Eddigi tapasztalatunk az volt, hogy egy nagyon jól definiált folyamat szerint kell minden tesztcsapatnak dolgoznia. A folyamat meghatározza a tesztelési részfeladatok határidejét, amit vagy tud tartani a csapat, vagy sem.

Ezzel legalább mérni lehet a minőséget a dokumentáltság, a tesztadatok és tesztkörnyezetek határáig. Onnantól pedig a tesztelés hatékonyságát és sikerességét lehet mérni a különböző hibariportokkal, kimutatásokkal. A végén minden tesztcsapat kap egy pontszámot.

Minél több ilyen projektet old meg a csapat, annál jobb irányszámunk lesz az egyes esetek átlagolásából. A csapatok pedig nagyjából megfelelő mennyiségű jó és rossz projektet fognak kapni az idő múlásával.

Eddig ez tűnik a legjobb megoldásnak, de biztosan lehet javítani a módszert. :)

Azt még mindig nem tudjuk megállapítani egy projektből, hogy ki a jobb.

Bejegyzés: Hogyan lehet tesztelési csapatok munkáját összehasonlítani?

p_jano 2011.09.07. 10:12:49

@B9: Open source eszközök is vannak, de azok funkcionalitása nem tökéletes, illetve a beállítása és összelövése a többi teszteszközzel, vagy lehetetlen, vagy nagyon időigényes. (Testlink, RTH) Ezért ha kényelmes megoldást keresel, akkor mindenféleképpen valamiféle fizetős eszközt javasolnék.

Ami ár/érték arányban a legjobb szerintem az a Spira.

Bejegyzés: Miért fontos a tesztmenedzsment eszköz használata? 1. rész

p_jano 2011.09.07. 10:07:55

@B9: A SpiraTeam nálunk nagyon bevált. Jól használható termék negyed áron, mint a piacvezetők.

Bejegyzés: Bug tracker vagy Issue tracker

B9 2011.09.05. 10:00:40

Sziasztok!

Érdekelne, hogy mi lett a megoldása ennek a problémának?
Mert szerintem ez - a fent leírt körülmények között - szinte lehetetlen.
Más fejlesztőkkel, más eszközökkel, más szoftvert...
Ehhez először a tesztelendő feladatot kellene összehasonlítani.
Hasonló szintű-e a dokumentáltság?
Hasonló mennyiségű-e a kommentezés?
Hasonló bonyolultságú-e a szoftver?
A fejlesztők hasonlóan állnak-e a tesztelőkhöz (támogatási szempontból)?
A használt tesztkörnyezet kialakítása. teszteszköz felhúzása elvégezhető-e a hasonló energiaráfordítással?
A használt teszteszközök ugyanazt tudják-e (mérések, riportolás, stb.)?
A tesztelőcsapat képzettsége hasonló-e?

És csak ezután jöhetne az elvégzett munka mérése...

Szóval szerintem ez rengeteg kérdést vet fel és rengeteg munka lenne ezt kiszámolni, úgyhogy szinte lehetetlen.
És ezekre a kérdésekre nem igen/nem választ kellene adni, hanem megfelelő arányszámokat kidolgozni... És ezt minden egyes újabb projektnél eljátszani...

Ha valaki nagyon unatkozik... :)

Mellesleg a fejlesztőket versenyezteti valaki?
Vagy csak nekem van olyan érzésem, hogy mindig a szerencsétlen tesztelőket egrecíroztatják?:)

Bejegyzés: Hogyan lehet tesztelési csapatok munkáját összehasonlítani?

B9 2011.09.02. 14:45:05

Kedves pjano!

Tudsz ilyen eszközt javasolni, vagy az már reklám?
Köszi!

Bejegyzés: Miért fontos a tesztmenedzsment eszköz használata? 1. rész

B9 2011.09.02. 11:39:48

Sziasztok!

Épp test manager és ALM szoftvereket nézegetek.
Polarion termékekkel van tapasztalatotok?
SpiraTeam hogy vált be?

Köszi!

Bejegyzés: Bug tracker vagy Issue tracker

szlj 2011.08.19. 14:25:10

Nem nyugtat meg, hogy erre másnak sincs ötlete...

Bejegyzés: Hogyan lehet ...?

reloaded 2011.08.12. 12:32:59

Elég annyit kérdezni, hogy hány oldal van a KS ben :), elakad a szavuk.

Hát igen, jellemző, hogy vezetői réteg, tisztelet a kivételnek, de kóklerekből áll, ki tudja melyik szakmából estek be oda és ki kinek a kije.
Szomorú nagyon, tök jó szakma lenne ez a hozzá nem értők nélkül, persze itt van pénz és ide tolja magát a tanártól kezdve az autó szerelőig akárki.

De amikor követni kéne a technológiák fejlődését, utána nézni mik az új fejlemények, mire jók, tesztelni őket, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen felépíteni mindent a 0 ról, akkor végül mindig kiderül, hogy még mindig csak egy tanár vagy autó szerelő.

Bejegyzés: Kövspec - a bajok forrása

szlj 2011.07.29. 12:58:20

Felháborító, hogy egy dokumentum a puszta nemlétével mennyi bonyodalmat tud okozni. De mi a jobb? Ha van, csak használhatatlan, vagy ha egyáltalán nincs?
Talán csak nem vagyok túl régóta a szakmában, de használható KS még nem volt a kezemben. Vagy más oka is lehet ennek?

Bejegyzés: Kövspec - a bajok forrása

Toporodottordog 2011.01.18. 11:40:55

Szia Jano!

A konferencián elhangzottakról készült összeállított anyag ami esetleg más számára is elérhető?

2011-es évben nagyon szívesen résztvennék teszteléssel kapcsolatos konferenciákon. Remélem ezekről későbbiekben is találhatunk információt a blogodon.

Bejegyzés: Szoftvertesztelés 2010 konferencia

Nametest 2011.01.14. 11:38:17

Sziasztok!

Cégünkben a funkcionális tesztelés mellett a backend tesztelés is szóba került, Process server és Message Broker tesztelését céloztuk meg. A csoportunkban eddig a fekete dobozos technikák mellett (ekvivalencia particionálás módszertan) fehér dobozos tesztelési technikákat is alkalmaztunk (code review, unit tesztelés). Mivel a backend tesztelés számunkra teljesen új terület, érdeklődnék a tapasztaltabbaktól, hogy ez mennyire tér el a frontend tesztelésétől? Milyen lehetőségeink vannak (eszköz/ módszertan)?

Bejegyzés: Szemléletmód változtatás. Csak lassan.

skywalker lajos 2010.12.10. 11:11:44

@p_jano: ez attól függ, hogy mi a felállás. Ha veszek egy szabványt (bármyelyik ide kapcsolódót) meg egy eszerint készített szoftvert, akkor abban a projektben a tesztelőnek nincs is joga felülbírálni ezt. Be lehet építeni Ad-hoc tesztelést, de a végeredmény szempontjából nem szabad, hogy az ad-hoc teszt legyen a releváns.

Persze a gyakorlat más. A gyakorlatban nem nagyon szoktak megvalósulni a standard előírások egy szoftver életciklusra. Ha nem valósul meg, akkor igaz az amit írsz, meg a kissebb projekteknél. Ahol nincs különválasztva a tesztelés és teszt tervezés.

Másképpen: ahol van külön egy senior tesztelő, aki tervez is, meg egy junior, aki futtat ott ez nem igaz nagyon. Ha van egy - bármilyen - tesztelő, akinek a feladata egyszemélyben a tesztelés ott igaz.

Én erre próbáltam korábban reflektálni, de így biztos érthetőbb.

Bejegyzés: Konferencia gondolatok II