Szoftvertesztelés

Hírek, újdonságok, tapasztalatok és elmélkedések a szoftvertesztelés világából!

Kommentek

  • blash: Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez. (2013.02.10. 17:17) Mantis
  • szlj: A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki ... (2013.01.24. 22:20) Mantis
  • p_jano: @B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente,... (2012.07.03. 22:16) Tanulni szeretnék ...
  • B9: Sziasztok! Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalato... (2012.06.18. 10:29) Tanulni szeretnék ...
  • Eaven: Csakis egy adatbázisból. Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. In... (2011.10.25. 17:24) Hogyan lehet ...?
  • Utolsó 20

Tanulni szeretnék ...

2012.05.11. 09:00 | p_jano | 2 komment

Címkék: oktatás tesztelés szoftvertesztelés

Milyen lehetőségem van, ha valamilyen certifikátot szeretnék szerezni, vagy csak a szoftvertesztelésről akarok tanulni?

  • Felsőoktatás
  • Tanfolyamok
  • Certifikátok

A felsőoktatásról...

Tudomásom szerint 3 helyen lehet szoftvertesztelésről tantárgyakat hallgatni. Lehetséges, hogy a többi egyetemen, főiskolán is foglalkoznak a témával, de erről sem információm nincs és találni sem találtam a weben.

BME

A Műszaki Egyetemen két tanszéken is foglalkoznak a teszteléssel. Az egyik az Irányítástechnikai és Informatikai Tanszék, ahol több tárgy tematikájában is megtaláljuk a tesztelést. A másik az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék.

SZTE

Az egyetemen az Informatikai Tanszékcsoporton belül a Szoftverfejlesztés Tanszéken lehet tesztelésről tárgyakat hallgatni.

ELTE

Az egyetem Informatikai Karán több tárgy is foglalkozik a szoftverteszteléssel és a szoftver minőséggel.

 

Középiskolai vagy OKJ-s képzések keretében nem lehet találni komolyabb szoftvertesztelési oktatást. Az egyetemeken pedig annyira általános szinten oktatják az anyagot, hogy gyakorlati tudást szinte képtelenség szerezni. Természetesen szükség van a szemléletet kialakító tárgyakra, de véleményem szerint (amely egy általános piaci vélemény) nagy szükség lenne mély gyakorlati ismeretek oktatására is. Olyanokra gondolok, mint egy konkrét tesztmenedzsment eszköz vagy hibakezelő eszköz elsajátítása, vagy az automatizáló szoftverek közül 1-2 eszköz oktatása. Mély és használható tudást kellene átadni. Ugyanis egy-egy eszköz alapos ismerete után egy másik eszköz elsajátítása már sokkal egyszerűbben történik.

 

Tanfolyamok

Tanfolyamok tekintetében már kicsivel jobb a helyzet. Több cég is oktat szoftvertesztelés, vagy szoftverminőség témában.

Hol tanulhatunk?

Masterfield - HP, Borland, IBM eszközök és ISTQB tanfolyamokat lehet hallgatni.

SQI - Szoftvertesztelésről, minőségbiztosításról, szoftverminőségről szóló tanfolyamok

Training 360 - Szoftvertesztelés Java platformon, valamint ISTQB tanfolyamok

IQSOFT John Bryce - TDD, Kódanalízis, Szoftvertesztelés és minőségbiztosítás, valamint ISTQB tanfolyamok

Számalk - Szoftvertesztelés Java platformon, Ethical Hacking tanfolyamok

IIR - Tesztmenedzser kurzus

 

A tanfolyami oktatással személy szerint csak annyi problémám van, hogy rövid ideig tart, és ha azonnal nem kezdjük el a gyakorlatban használni a megszerzett tudást, akkor el is felejtjük hamarosan. 

A másik probléma, hogy nagyon drágák ezek a tanfolyamok, vizsgák. Engem személy szerint bosszant, hogy kifejezetten csak cégek tudják megfizetni a 100-300 eFt körüli árakat. A szakképzési keret felhasználás módosítása miatt most már sokkal kevesebb olyan elkölthető pénz lesz, melyet ezek a cégek kifizetnek. Így kevesebb tesztelő fog ezekre a tanfolyamokra menni, mert saját zsebből csak kevesen finanszírozzák meg az oktatást. Lehet ez fogja meghozni a várva várt áresést?

Képtelen vagyok azt elhinni, hogy 20-30 eFt-os tanfolyamokat nem lehet szervezni.

Ez a drágaság nem csak a tanfolyamokra, hanem a konferenciákra is igaz. Miért kell 100 eFt-os belépő díjakat kérni a résztvevőktől? Nem egy IT-s konferencián voltam, ahol vagy ingyen vagy potom pénzért tudtam bejutni.

Maradtak még a certifikátok, róluk a következő részben....

A bejegyzés trackback címe:

https://teszteles.blog.hu/api/trackback/id/tr894501116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B9 2012.06.18. 10:29:49

Sziasztok!

Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalatokat szerezheti? Aki minél többet szeretne tanulni, de nem elméletben, hanem gyakorlatban?
A tesztelésnél is sokszor előfordul, hogy egy-egy alkalmazottat egy bizonyos pozícióra kiképeznek, aztán ott is ragad, sokszor nagyon monoton feladatokkal ellátva, ami nyilván nem csak az egyéni motivációt, de a munka minőségét is megölheti, ami azért egy tesztelési feladatkörnél nagyon nem mindegy. Ilyen esetben csak a munkahelyváltás segít? Vagy próbálkozzon esetleg outsourcing cégeknél, ott remélhetőleg változatosabbak a feladatok?

p_jano 2012.07.03. 22:16:27

@B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente, félévente, vagy évente új projektekkel lehet megismerkedni. Az új projektben pedig mindig más oldalát kell az embernek adnia. A tesztelő több rendszert, folyamatot fog megismerni, jobban fog kommunikálni, gyorsabban átlátja majd a problémákat. Ezeket profitálhatja belőle.

De ezt nem csak ilyen cégeknél lehet elérni. Ha a tesztelőnk képes a vezetőit meggyőzni az új dolgok kipróbálására, akkor gyakorlatilag bármely cégnél elérhetőek az előbb felsoroltak. Mentalitás és személyiség kérdése az egész.

Természetesen a tanácsadói cégeknél jóval egyszerűbb ezt elérni. :)
süti beállítások módosítása