Szoftvertesztelés

Hírek, újdonságok, tapasztalatok és elmélkedések a szoftvertesztelés világából!

Kommentek

  • blash: Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez. (2013.02.10. 17:17) Mantis
  • szlj: A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki ... (2013.01.24. 22:20) Mantis
  • p_jano: @B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente,... (2012.07.03. 22:16) Tanulni szeretnék ...
  • B9: Sziasztok! Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalato... (2012.06.18. 10:29) Tanulni szeretnék ...
  • Eaven: Csakis egy adatbázisból. Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. In... (2011.10.25. 17:24) Hogyan lehet ...?
  • Utolsó 20

Tesztelő képzés - Hogyan válik valaki tesztelővé? 1. rész

2009.03.20. 16:42 | p_jano | Szólj hozzá!

Címkék: oktatás tesztelés szoftvertesztelés tesztelői erőforrás

Egyre több hazai cég hírdet tesztelési tanfolyamokat, előadásokat, konferenciákat. Az előadások, konferenciák nagyon jó képzést adnak, azoknak akik valamelyest már szereztek egy kis tapasztalatot a szoftvertesztelés területén. Egy gond van csak velük, hogy teljesen elméleti alapon tárgyalják a tesztelést.

Tanfolyamok közül leginkább az ISTQB-ről lehet sok szót hallani. Idén Magyarországon is elindult 2-3 helyen a tanfolyam oktatása. A tananyaggal ismételten csak az a gond, hogy elméleti oktatást ad, igaz van pár gyakorlati példa is a képzésben, de a hallgatók nem próbálhatják ki az elmondottakat.

......

Annak a híve vagyok, hogy az ember a tartós tapasztalatait a mindennapi munkájával együtt gyűjti be. Adjunk elméleti oktatást a tesztelőknek, aztán ültessük le a gép elé és azon nyomban próbálja meg gyakorlatban is alkalmazni a tanultakat. Ekkor fog megbizonyosodni arról, hogy a szóban elmondottak hogyan működnek (ha egyáltalán működnek) a valós helyzetekben.

Junior tesztelők oktatása

Kezdő tesztelőknek a legjobb, ha az elméleti oktatást a gyakorlati követi. Vagyis magyarázzuk el nekik a szoftvertesztelés folyamatát, alapfogalmait, hogy mit miért is kell csinálni, mi hasznunk lesz abból ha megtervezzük, dokumentáljuk a munkánkat. Aztán jöhet a gyakorlat, ahol meg is tapasztalják a bőrükön, hogy milyen az ha kihagynak valamit a folyamatból. Milyen az, ha tervezés nélkül kell tesztelni, ha e-mailben történik a hibák adminisztrálása, stb. Ezeket általában egy projekt szimulációban lehet a legjobban kipróbálni. Igaz elég nehéz megfelelő oktatókörnyezetet létrehozni, de megéri a fáradságot.

Senior tesztelők oktatása

Tapasztalt tesztelőknek általában elég az elméleti oktatás, ha utána azt a napi gyakorlatba be tudják ültetni. Amennyiben ez számukra még nem megy, érdemes nekik is egy gyakorlati részt adni, amely elősegíti, hogy a napi munkájukban is tudják használni a tanultakat.

Tesztvezetők továbbképzése

Tesztvezetőknek, koordinátoroknak az elméleti oktatás elég. Ők valószínűleg elég tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy a tesztelési folyamatba belefűzzék az új ismereteket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teszteles.blog.hu/api/trackback/id/tr691014630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása