Szoftvertesztelés

Hírek, újdonságok, tapasztalatok és elmélkedések a szoftvertesztelés világából!

Kommentek

  • blash: Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez. (2013.02.10. 17:17) Mantis
  • szlj: A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki ... (2013.01.24. 22:20) Mantis
  • p_jano: @B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente,... (2012.07.03. 22:16) Tanulni szeretnék ...
  • B9: Sziasztok! Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalato... (2012.06.18. 10:29) Tanulni szeretnék ...
  • Eaven: Csakis egy adatbázisból. Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. In... (2011.10.25. 17:24) Hogyan lehet ...?
  • Utolsó 20

Mire számíthatunk az interjún?

2013.03.26. 09:00 | p_jano | Szólj hozzá!

Címkék: interjú tesztelés szoftvertesztelés tesztelői erőforrás

Egy kérésnek szeretnék eleget tenni, habár lehet már késő. A kérés az volt, hogy foglaljam össze mi várható egy tesztelői állás interjúján. Nem árt, ha felkészülünk a cégből, ahová beszélgetni megyünk, illetve kívülről fújjuk az önéletrajzunkat, mert ez az alap. A témában amúgy már megjelent számos cikk a Tesztelés a gyakorlatban magazin eddigi számaiban (www.tesztelesagyakorlatban.hu). Szóval mire számíthatunk az interjún?

1. Általános kérdések

Szóval mint általában egy interjúnál valószínűleg a következő interjúdon is meg fogják kérdezni, hogy ki vagy, honnan jöttél, mit tanultál, mi érdekel, mi a hobbid, stb. 

2. Eddigi munkahelyeid

Megkérdezik milyen feladatokat láttál el az előző munkahelyeken, mit szerettél ezekből csinálni, mit nem, miért jöttél el onnan, stb.

3. Tapasztalatok és képességek

A legnagyobb súlyt az elbíráslásnál a szakmai tapasztalat és a személyes tulajdonságok adják. A szakmai tapasztalat azért, mert Magyarországon nincs (iskolai) tesztelői képzés így legtöbben a szakmai tudást a gyakorlatban szedik fel magukra. A személyes tulajdonságok pedig azért fontosak, mert mint általában az IT pozíciókban itt is projektcsapatokban, vagy szervezetekben kell dolgozni, ahol nem árt ha az embernek nincs tömeggyilkos hajlama és megfelelően tud viselkedni.

4. Szakmai kérdések

Egy színvonalasabb interjún szakmai elbeszélgetés is történik. Itt gyakorlatilag az eddigi napi rutinra kíváncsiak a kérdezők, hogy felmérjék a jelölt tesztelési tapasztalatait. Mennyire látta át a tesztelési folyamatot? Ha volt valamilyen hiányosság az addigi tesztelési folyamatban, akkor azt látta-e, felismerte-e az ember? Nálam 10 pontot szokott kapni az a jelentkező, aki önmaga felismeri a hiányosságot (tehát nem nekem kell kérdésekkel rávezetni) illetve elmondja, hogyan próbálta azt kijavítani. Mindkét dolog ugyanolyan fontos, nem elég csak megtalálni a hiányosságot!

A szakmai résznél általában valamilyen feladatsor is előkerül, sok helyen programozói feladatokkal van tarkítva a lista. Pl.: adatbázis-kezelés, programozás különböző nyelveken, alap algoritmusok (kiválasztás, rendezés, keresés), segédszoftverek ismerete.

5. A jövő

Az interjúztató arra is kíváncsi lehet, hogy megéri-e az adott jelölttel hosszabb távon foglalkozni. Általában elmondható, hogy a felvételt nyert egyénnek még tanulnia kell, mire termelni tud a cégnél. Meg kell ismernie a cégkultúrát, az embereket, a feladatot, meg kell tanulnia a különböző folyamatokat, szoftvereket, eszközöket. Ezek költséggel járnak, vagyis mindenki olyan személyt szeretne választani, akinél meg fog térülni a befektetése.

A következő biztosan felmerülnek majd:

  • Mi tetszik a tesztelésben?
  • Miért akarsz tesztelő lenni?
  • Milyen kihívásokat látsz a tesztelésben?
  • Hogyan kommunikálod, ha hibát találtál?
  • Szeretnél-e csapatot vezetni?
  • Milyen pozícióban látnád magad 5-10 év múlva szívesen?
  • Hogyan fogod képezni magad a jövőben?
  • Ha választani lehetne, melyik pozíciót választanád: tesztelő, fejlesztő, szervező, projektvezető,... ?

Amint írtam a szakmai tapasztalat és a képességek nyomják a legnagyobb súlyt az elbírálásnál. Habár van olyan ismerősöm aki nemrégiben így fogalmazott: "A cégemnél nem találnak horvátul beszélő tesztelőt. Ezért nálunk nem olyan tesztelőt keresnek, aki horvátul beszél, hanem olyan horvátul beszélő embert, akit majd megtanítanak tesztelni. Mivel az embereknek könnyebb a tesztelési feladatokat betanítani, mint megtanítani őket horvátul beszélni."

A kivételek erősítik a szabályt! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://teszteles.blog.hu/api/trackback/id/tr685170838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása