Szoftvertesztelés

Hírek, újdonságok, tapasztalatok és elmélkedések a szoftvertesztelés világából!

Kommentek

 • blash: Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez. (2013.02.10. 17:17) Mantis
 • szlj: A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki ... (2013.01.24. 22:20) Mantis
 • p_jano: @B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente,... (2012.07.03. 22:16) Tanulni szeretnék ...
 • B9: Sziasztok! Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalato... (2012.06.18. 10:29) Tanulni szeretnék ...
 • Eaven: Csakis egy adatbázisból. Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. In... (2011.10.25. 17:24) Hogyan lehet ...?
 • Utolsó 20

Tesztmenedzsment eszköz kérdőív

2013.10.07. 15:07 | p_jano | Szólj hozzá!

Címkék: tesztelés szoftvertesztelés dokumentálás teszteszköz

Tesztmenedzsment eszközözök hazánkban

 

Régóta elérhető az interneten egy kérdőív a tesztmenedzsment eszközökről. A célom az volt vele, hogy valamelyest képet adjon arról, milyen eszközöket és hogyan használnak idehaza a tesztelők. A kérdőív az alábbi linken érhető el: http://www.testing.hu/kerdoiv/tesztmenedzsment_kerdoiv.php

 

Eddig összesen 172 db elfogadható kitöltés érkezett be, amely ugyan nem sok, de mégis valamilyen rálátást kaphatunk belőle. Volt ugyan 1-2 amelyben láthatóan fals adatok voltak megadva ezeket természetesen kiszűrtem, de a kitöltések zöme megfelelő volt. Eljött tehát az idő, hogy kiértékeljük az eredményeket. :)

 

Nézzük sorba a kérdéseket!

 

1. Használtok-e munkahelyeden tesztmenedzsment eszközt?

Az első kérdésnél elvesztettük a beküldők 38%-át. Ők egyáltalán nem használnak tesztmenedzsment eszközt. Jobb esetben a tesztjeiket Wordben, Excelben vezetik. Rosszabb esetben nem terveznek semmilyen tesztet, egyszerűen ad-hoc tesztelést folytatnak.

 1 kep.tiff

 

2. Milyen eszközt használtok?

Itt leginkább a Quality Center, SpiraTest, Testlink és a saját fejlesztésű eszközök kapták a legtöbb szavazatot. A Quality Center lett az első, 20%-át szerezte meg a voksoknak. Ez azért is érdekes mert, a legtöbb eszköz a listában opensource volt, míg a fizetősök közül gyakorlatilag csak a HP terméke volt olyan ami a drága kategóriába tartozik. Az eddig is világos volt számomra, hogy Magyarországon HP uralom van a teszteszközök piacán, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna. Az opensource eszközök összességében 31%-ot kaptak, aminek a fele Testlink volt.

 

3. Az eszközben nyilvántartjátok a tesztelési követelményeket?

Majdnem döntetlen állás keletkezett, mivel a NEM 55, míg az IGEN 53 szavazatot kapott. Úgy látszik, hiába a menedzsment eszköz, az eszközhasználat sok helyen megállt a tesztesetek megtervezésénél és a hibák kezelésénél.

 

4. A tesztmenedzsment eszközben tároljátok a teszteseteket?

Ugyanaz az arányszám jött ki, mint a legelső kérdésnél. A válaszadók 62%-a mondta, hogy a tesztmenedzsment eszközben vannak a tesztesetek eltárolva. Ez azt jelenti, hogy akik tesztmenedzsment eszközt használnak, azok elsősorban a teszteseteket megtervezése és karbantartása miatt vezethették be az eszközt.

 

5. Milyen részletesen terveztek tesztesetet?

A válaszok alapján a nagy többség a teszteseteket, annak lépéseit és a elvárt eredményt is megtervezi. A 74% azért érdekes, mert az első kérdés szerint csak 62% használ tesztmenedzsment eszközt. Valószínűleg a különbség onnan adódik, hogy sokan egy Excel táblában, vagy egy Word dokumentumban írják le a teszteket. Az összes válaszadók 12%-a nem tervez tesztesetet, a többiek valamilyen információt azért leírnak a tesztekről.

 

 2 kep.tiff

 

6. Futási eredményekről készülnek riportok?

Az eredmény majdnem ugyanaz, mint az eszközhasználatnál. Vagyis akik tesztmenedzsment eszközt használnak, azok valamilyen gyakorisággal a futási eredményeket is megtekintik az alkalmazásban. Riportolás szempontjából óriási különbség van az eszközhasználók és a nem használók között.

 

7. A hibákat az eszközben tároljátok?

Úgy néz ki, hogy több olyan eszköz is lehet használatban, amelynek vagy nincs hibakezelő része (pl.: Testlink, vagy saját fejlesztés), vagy egyszerűen egy régebbi, már megszokott hibakezelő alkalmazást használnak. Ugyanis a válaszadók 42%-a használja csak hibakezelésre azt a tesztmenedzsment eszközt, melyben a teszteseteket tervezi. Nem mondom, hogy rossz megoldás külön szoftvereket használni, de én mindig is arra törekedtem, hogy olyan menedzsment eszközt használjunk, amelyben integrálva van a hibakezelés is. Viszont lehetnek olyan dolgok a fejlesztési-tesztelési folyamatban, amely megköveteli a több eszköz használatát.

 

8. A hibák státuszának állítására van kidolgozott szabályrendszer?

Ha nem is a tesztmenedzsment eszközben kezelik a hibákat a csapatok, de a hibák menedzselését nagyrészt komolyan veszik. A többség (80%) rendelkezik szabályrendszerrel, amelyben leírják, hogy egy hibának milyen státuszai vannak és a státuszok között milyen átmenetek léteznek.

 

9. A hibákról készülnek riportok?

Ismét egy érdekes eredmény. Hiába a hibakezelés, átfogó riportok nem mindig készülnek a hibákról és azok állapotairól. Ezt azért találom furcsának, mert amikor elkezdődik a tényleges tesztelési szakasz, szinte elengedhetetlen egy olyan grafikon készítése és folyamatos ellenőrzése, mely státuszok szerinti bontásban adja meg, hogy mennyi hibánk van.

 

3 kep.tiff 

 

10. Mely entitások közötti kapcsolatot tartjátok nyilván?

Nagyjából erre az eredményre számítottam, habár meg kell jegyezni, hogy a követelmények és tesztesetek közötti kapcsolatot meglepően sokan tartják nyilván. Akik a tesztmenedzsment eszközben adminisztrálják a követelményeket, azok egyben hozzá is rendelik a teszteseteket. Nagyjából az első három eset (követelmény->teszteset; teszteset->teszt futtatás;teszt futtatás->hiba) az, amely általánosan beépül a tesztelési folyamatokba.

 

4 kep.tiff

 

Végezetül pedig álljon itt, hogy akik kitöltötték a kérdőívet milyen nagyságú tesztcsapatban dolgoztak. A kérdés az volt, hogy hány tesztelő dolgozik a cégben. Láthatóan a kitöltők többségben kis létszámú tesztcsapatok tagjai voltak.

 5 kep.tiff

 

Összefoglalás

Természetesen a felmérés nem reprezentatív, - lehetséges, hogy egy cégtől több személy is kitöltötte a kérdőívet, - mégis úgy gondolom ad valamilyen iránymutatást a magyarországi eszközhasználatról. Az eredmények közel járhatnak a valósághoz.

Számomra két dolog volt nagyon meglepő. Az első, hogy az eszközök közül a HP Quality Center lett a leghasználtabb eszköz. A piacon nem ez a trend figyelhető meg, mivel a nagy cégek közül is sokan „low-budget”, vagy opensource megoldásokat igyekeznek bevezetni. Gyanítom a közeljövőben egy ilyen felmérésen az ingyenes eszközök még jobban fognak szerepelni.

A másik érdekesség az volt, hogy a válaszadók 74%-a tervezi meg a tesztesetek lépéseit és az elvárt eredményt. Talán azért lehet ez az eredmény, mert nem a teljes teszteset állományra igaz a válasz, hanem csak az átadás-átvételi tesztekre és a többi teszteset nincs ennyire kidolgozva. Ismét csak piaci tapasztalatom, hogy a tesztelés tervezése mennyire nem bevett szokás, ezért is megdöbbentő számomra a kapott 74%.

Tesztelői állások

2013.05.30. 09:00 | p_jano | Szólj hozzá!

Címkék: tesztelés szoftvertesztelés tesztelői erőforrás

Kifejezetten tesztelői álláskereső oldal.

www.testerjob.hu

2013-as teszteléssel foglalkozó konferenciák

2013.03.27. 11:22 | p_jano | Szólj hozzá!

Címkék: oktatás konferencia tesztelés szoftvertesztelés

Nem sok olyan rendezvény van, amelynek a szoftverteszteléshez köze van, de azért idén is akad pár konferencia, összejövetel, amely a témával foglalkozik. Nézzük át időrendben hol találkozhatunk a tesztelés területén is ismerős személyekkel.

Teszt&Tea (http://www.meetup.com/teszt-tea)

Személyesen még nem voltam, de erről az újonnan induló szerveződésről eddig jókat hallottam. Következő beszélgetés 2013.04.04.-én lesz Tesztautomatizálási témakörben.

IIR (http://www.iir-hungary.hu/rendezvenynaptar?id=1404)

A Szoftvertesztelés 2013 konferencia az idei év első nagyobb szabású szakmai rendezvénye. Idén nagyon széles körből kerülnek ki az előadók, amely reményeim szerint csak színesebbé fogja tenni a konferenciát.

Szeptember-októberben három olyan rendezvény is lesz, amelyre érdemes lesz ellátogatni. Nincs még egyiknek sem pontos időpontja, ezért nem árt folyamatosan érdeklődni utánuk:

HUSTEF - azaz Hungarian Software Testing Forum, 

ITBN - vagyis IT Biztonság Napja, 

és a Hactivity.

Ha valakinek más rendezvényről is van információja, annak jelentkezését szívesen várom.

Mire számíthatunk az interjún?

2013.03.26. 09:00 | p_jano | Szólj hozzá!

Címkék: interjú tesztelés szoftvertesztelés tesztelői erőforrás

Egy kérésnek szeretnék eleget tenni, habár lehet már késő. A kérés az volt, hogy foglaljam össze mi várható egy tesztelői állás interjúján. Nem árt, ha felkészülünk a cégből, ahová beszélgetni megyünk, illetve kívülről fújjuk az önéletrajzunkat, mert ez az alap. A témában amúgy már megjelent számos cikk a Tesztelés a gyakorlatban magazin eddigi számaiban (www.tesztelesagyakorlatban.hu). Szóval mire számíthatunk az interjún?

1. Általános kérdések

Szóval mint általában egy interjúnál valószínűleg a következő interjúdon is meg fogják kérdezni, hogy ki vagy, honnan jöttél, mit tanultál, mi érdekel, mi a hobbid, stb. 

2. Eddigi munkahelyeid

Megkérdezik milyen feladatokat láttál el az előző munkahelyeken, mit szerettél ezekből csinálni, mit nem, miért jöttél el onnan, stb.

3. Tapasztalatok és képességek

A legnagyobb súlyt az elbíráslásnál a szakmai tapasztalat és a személyes tulajdonságok adják. A szakmai tapasztalat azért, mert Magyarországon nincs (iskolai) tesztelői képzés így legtöbben a szakmai tudást a gyakorlatban szedik fel magukra. A személyes tulajdonságok pedig azért fontosak, mert mint általában az IT pozíciókban itt is projektcsapatokban, vagy szervezetekben kell dolgozni, ahol nem árt ha az embernek nincs tömeggyilkos hajlama és megfelelően tud viselkedni.

4. Szakmai kérdések

Egy színvonalasabb interjún szakmai elbeszélgetés is történik. Itt gyakorlatilag az eddigi napi rutinra kíváncsiak a kérdezők, hogy felmérjék a jelölt tesztelési tapasztalatait. Mennyire látta át a tesztelési folyamatot? Ha volt valamilyen hiányosság az addigi tesztelési folyamatban, akkor azt látta-e, felismerte-e az ember? Nálam 10 pontot szokott kapni az a jelentkező, aki önmaga felismeri a hiányosságot (tehát nem nekem kell kérdésekkel rávezetni) illetve elmondja, hogyan próbálta azt kijavítani. Mindkét dolog ugyanolyan fontos, nem elég csak megtalálni a hiányosságot!

A szakmai résznél általában valamilyen feladatsor is előkerül, sok helyen programozói feladatokkal van tarkítva a lista. Pl.: adatbázis-kezelés, programozás különböző nyelveken, alap algoritmusok (kiválasztás, rendezés, keresés), segédszoftverek ismerete.

5. A jövő

Az interjúztató arra is kíváncsi lehet, hogy megéri-e az adott jelölttel hosszabb távon foglalkozni. Általában elmondható, hogy a felvételt nyert egyénnek még tanulnia kell, mire termelni tud a cégnél. Meg kell ismernie a cégkultúrát, az embereket, a feladatot, meg kell tanulnia a különböző folyamatokat, szoftvereket, eszközöket. Ezek költséggel járnak, vagyis mindenki olyan személyt szeretne választani, akinél meg fog térülni a befektetése.

A következő biztosan felmerülnek majd:

 • Mi tetszik a tesztelésben?
 • Miért akarsz tesztelő lenni?
 • Milyen kihívásokat látsz a tesztelésben?
 • Hogyan kommunikálod, ha hibát találtál?
 • Szeretnél-e csapatot vezetni?
 • Milyen pozícióban látnád magad 5-10 év múlva szívesen?
 • Hogyan fogod képezni magad a jövőben?
 • Ha választani lehetne, melyik pozíciót választanád: tesztelő, fejlesztő, szervező, projektvezető,... ?

Amint írtam a szakmai tapasztalat és a képességek nyomják a legnagyobb súlyt az elbírálásnál. Habár van olyan ismerősöm aki nemrégiben így fogalmazott: "A cégemnél nem találnak horvátul beszélő tesztelőt. Ezért nálunk nem olyan tesztelőt keresnek, aki horvátul beszél, hanem olyan horvátul beszélő embert, akit majd megtanítanak tesztelni. Mivel az embereknek könnyebb a tesztelési feladatokat betanítani, mint megtanítani őket horvátul beszélni."

A kivételek erősítik a szabályt! :)

Tesztelés a gyakorlatban magazin

2013.03.25. 13:55 | p_jano | Szólj hozzá!

Címkék: magazin tesztelés szoftvertesztelés

Megjelent a Tesztelés a gyakorlatban magazin legújabb száma.

Tesztelés a gyakorlatban 2013-1.jpg

Az ingyenes online verziót letöltheted a weboldalról: www.tesztelesagyakorlatban.hu

süti beállítások módosítása