Szoftvertesztelés

Hírek, újdonságok, tapasztalatok és elmélkedések a szoftvertesztelés világából!

Kommentek

  • blash: Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez. (2013.02.10. 17:17) Mantis
  • szlj: A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki ... (2013.01.24. 22:20) Mantis
  • p_jano: @B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente,... (2012.07.03. 22:16) Tanulni szeretnék ...
  • B9: Sziasztok! Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalato... (2012.06.18. 10:29) Tanulni szeretnék ...
  • Eaven: Csakis egy adatbázisból. Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. In... (2011.10.25. 17:24) Hogyan lehet ...?
  • Utolsó 20

Miért használjunk tesztkörnyezetet?

2010.02.09. 13:58 | p_jano | Szólj hozzá!

Címkék: tesztelés szoftvertesztelés tesztkörnyezet

Nagyon sokan beleesnek abba a hibába, hogy lebecsülik a tesztkörnyezet fontosságát. Leginkább ez kisebb projekteknél van így, de sokszor bele lehet futni a nagyobbaknál is. A tesztkörnyezet felállítása, karbantartása természetesen plusz munkát jelent a környezetek üzemeltetőinek, a fejlesztőknek, menedzsereknek. Körülbelül itt be is lehet fejezni a hátrányok sorolását. :)

Nézzünk pár előnyt:

A tesztelők és a fejlesztők munkája teljesen elkülönül egymástól. Ha ugyanazon a környezeten kell dolgozniuk a tesztelőknek és a fejlesztőknek, a tesztelők munkája gyakorlatilag semmit sem ér. Időpocséklás az egész, mivel mialatt tesztel, azalatt megváltozhat alatta az alkalmazás. Így az addig lefuttatott tesztjei érvényüket vesztik, a tesztelő kezdheti elölről a munkáját.

 

Folyamatosan kontroll alatt lehet tartani a tesztkörnyezetre kikerült alkalmazás verziókat. Így a hibák rögzítésénél pontosan meg lehet jelölni, melyik verzió, melyik funkciójánál találtuk meg a hibát. Az új verziókat a fejlesztőknek illik dokumentálni, hogy abban milyen új funkciók kerültek bele, illetve milyen eddig ismert hibákat javítottak ki. Ez segít a tesztelőknek az adott verzió feladataira koncentrálni.

 

A verzió számot ismerve a fejlesztőnek pofon egyszerű lesz ismét előidézni a hibát, megtalálni az okát és kijavítani. Ha egy környezeten van a fejlesztés és tesztelés, akkor az egyes verziók nem tudnak elkülönülni egymástól, egyes hibák okát nem lehet majd kideríteni. (Megjegyzem pont azok a hibák a legrosszabbak, amelyek nem reprodukálhatóak, látszólag kijavultak.)

 

A tesztkörnyezetre célszerű stabil verziókat kitenni, hogy amíg a fejlesztés dolgozik, addig a tesztelők is tudjanak haladni a munkájukkal. Így ha a következő verzió instabil, kritikus hibákkal van teli, akkor a fejlesztés egyszerűen tovább dolgozhat anélkül, hogy a tesztelést nagy mértékben hátráltatná a feladataiban. (Általában az szokott előfordulni, hogy az egyes verziókat idő hiányában nem tudják teljesen leellenőrizni a tesztelők, az új verzió már készen van, a fejlesztők már tesztelésre akarják adni. Egy hiba kijavítása legtöbbször kevesebb időbe telik, mint a teljes körű tesztelése, ellenőrzése.)

 

Nem utolsó sorban a tesztadatok is tiszták maradhatnak. Míg a fejlesztők tesztelnek a saját adataikkal a fejlesztő környezeten, addig a tesztelők sokkal életszerűbb adatokkal dolgozhatnak. Akár az éles környezetről lehet adatokat migrálni, ezáltal is precízebb tesztelést elérni.

 

Azt már le sem merem írni, hogy igazából több tesztkörnyezetet is lehetne egymás mellett üzemeltetni. Egyiken integrációs tesztek folyhatnak, másikon funkcionális, harmadikon terheléses, stb.

 

Sok esetben ez csak álom marad.....

A bejegyzés trackback címe:

https://teszteles.blog.hu/api/trackback/id/tr81742664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása