Szoftvertesztelés

Hírek, újdonságok, tapasztalatok és elmélkedések a szoftvertesztelés világából!

Kommentek

  • blash: Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez. (2013.02.10. 17:17) Mantis
  • szlj: A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki ... (2013.01.24. 22:20) Mantis
  • p_jano: @B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente,... (2012.07.03. 22:16) Tanulni szeretnék ...
  • B9: Sziasztok! Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalato... (2012.06.18. 10:29) Tanulni szeretnék ...
  • Eaven: Csakis egy adatbázisból. Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. In... (2011.10.25. 17:24) Hogyan lehet ...?
  • Utolsó 20

Szemléletmód változtatás. Csak lassan.

2010.04.29. 09:00 | p_jano | 1 komment

Címkék: tesztelés szoftvertesztelés tesztelési problémák tesztelési módszertan

Amennyiben nekiállunk cégünkön belül különböző tesztelési folyamatokat, stratégiákat kidolgozni, módszertant bevezetni, teszteszközt, hibakezelő rendszert implementálni, vagy tesztcsapatot építeni, arra mindig figyeljünk, hogy ne egyszerre végezzük el ezeket a dolgokat.

 

Egy épkézláb szoftvertesztelési folyamatot, csapatot, eszközt kiépíteni és összehangolni nem lehet egyszerre egyik pillanatról a másikra megcsinálni. Vagyis lehet, de olyan hihetetlen energiát kell beletenni, hogy arra sok ember képtelen. (Ha te kedves olvasó mégis meg tudtad csinálni, akkor gratulálok, nem kell tovább olvasnod.) :)

 

Személy szerint a lassú megoldás híve vagyok. Változtassunk egy paraméteren, aztán nézzük meg milyen a hatása. Például bővítsük a tesztcsapatot és lássuk milyen eredményt érnek így el. Amikor szocializálódtak az új tagok, akkor kezdeményezzük a szoftvertesztelési folyamat átalakítását, majd figyeljük meg, hogy a változtatások milyen hatást gyakoroltak az eredményre.

 

A tesztvezető sokszor szembesül azzal, hogy új munkahelyén nincs semmi használható. Nincs csapat (max 1 fő), nincs tesztmenedzsment eszköz, vagy hibakezelő, nincs tesztelési folyamat, nincsenek automatizált tesztek. Viszont azt várják tőle, hogy majd mindent kialakít.

Nos az ilyen helyzetekben kell észnél lenni. Nem szabad első pillanatban mindenhez nekifogni, hanem szép lassan fokról-fokra kell haladni.

 

Ami a legfontosabb!

Azt azért nem árt tudatnunk a főnökeinkkel a legelején, hogy a szoftvertesztelési folyamatok átszervezésére mennyi időt szeretnénk szánni. Nehogy a végén azért tegyenek ki minket a cégből, mert nem tudtuk megvalósítani az elképzelésüket. :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://teszteles.blog.hu/api/trackback/id/tr701851887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nametest 2011.01.14. 11:38:17

Sziasztok!

Cégünkben a funkcionális tesztelés mellett a backend tesztelés is szóba került, Process server és Message Broker tesztelését céloztuk meg. A csoportunkban eddig a fekete dobozos technikák mellett (ekvivalencia particionálás módszertan) fehér dobozos tesztelési technikákat is alkalmaztunk (code review, unit tesztelés). Mivel a backend tesztelés számunkra teljesen új terület, érdeklődnék a tapasztaltabbaktól, hogy ez mennyire tér el a frontend tesztelésétől? Milyen lehetőségeink vannak (eszköz/ módszertan)?
süti beállítások módosítása