Szoftvertesztelés

Hírek, újdonságok, tapasztalatok és elmélkedések a szoftvertesztelés világából!

Kommentek

  • blash: Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez. (2013.02.10. 17:17) Mantis
  • szlj: A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki ... (2013.01.24. 22:20) Mantis
  • p_jano: @B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente,... (2012.07.03. 22:16) Tanulni szeretnék ...
  • B9: Sziasztok! Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalato... (2012.06.18. 10:29) Tanulni szeretnék ...
  • Eaven: Csakis egy adatbázisból. Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. In... (2011.10.25. 17:24) Hogyan lehet ...?
  • Utolsó 20

Open source vs fizetős eszközök

2009.08.26. 14:40 | p_jano | 6 komment

Címkék: tesztelés szoftvertesztelés teszteszköz

Az alkalamzások beszerzésénél sokszor szóba kerülnek az open source termékek. Legfontosabb tulajdonságuk az ingyenesség, a legnagyobb hátrányuk a nem megfelelő support. Általában ezen két dolog mérlegelése után dönt sok vállakozás az open source termékek mellett, vagy ellen. 

Igényfelmérés

Először is tisztázzuk, hogy milyen feladatra kívánjuk igénybe venni a leendő eszközt. Pontosítsuk a követelményeinket! Megfelelő igényfelméréssel sok pénzt takaríthatunk meg. Nem mindegy, hogy milyen kialakult struktúrába szeretnénk beleilleszteni az eszközt, milyen folyamataink vannak, milyen emberek fogják használni az alkalmazást.

Ha már tudjuk az igényeinket, akkor lehet kezdeni összegyűjteni a potenciális szoftvereket. Célszerű open source, alacsony költségű és piacvezető eszközöket összehasonlítani, hogy pontosan tisztában legyünk az ár-érték aránnyokkal.

Fizetős szoftverek keresése

Magyarországon a piacvezető eszközök mindegyikének van értékesítője. Elég őket felhívni máris csapatostul mennek ki a leendő ügyfélhez prezentálni az alkalmazás előnyeit, a kiegészítő szolgáltatásokat. Megfelelő összegért megkapjuk a kívánt szoftvert és igény szerint be is állítják a vállalati környezetbe.

Létezik megfelelő open source eszköz?

Olvassunk teszteszközökkel foglalkozó fórumokat, blogokat. Keressünk rá mások milyen szoftvereket használnak, olvassuk el a véleményüket. Kérjünk tanácsot megfelelő szakembertől, hogy ő milyen eszközöket ismer, melyiket használta, milyen tapasztalatokat gyűjtött. Biztos vagyok benne, hogy pár nap alatt találunk 3-4 olyan teszteszközt, amelyre érdemes elvégezni az ár-érték elemzést.

Amennyiben open source szoftvert választunk, úgy tudomásul kell venni, hogy azt telepíteni, konfigurálni, beállítani nekünk kell. Nincs support, akit zaklatni lehetne különböző kérdésekkel. A felmerült problémákat saját magunknak kell elhárítani.

Döntés

Bárhogy is döntsünk, ha foglalkozunk a szoftverteszteléssel és megpróbáljuk segíteni a tesztelési folyamatot egy eszközzel, máris nagy lépést tettünk meg a minőségi szoftverkészítés irányába.

---

Egyéni vélemény

Eddigi tapasztalataim alapján a fizetős szoftvereket általában nagyvállalatok engedhetik meg maguknak. Pláne igaz ez ha szoftvertesztelésről beszélünk.

Sok közepes cég viszont saját fejlesztésű szoftvert gyárt ahelyett, hogy open source terméket venne igénybe. A döntés oka, hogy nincsenek tisztában az open source eszközök tudásával, szolgáltatásaival. Félnek bevezetni egy ismeretlen eszközt.

Ha kellő figyelemmel választjuk ki az open source eszközt, akkor sok kockázatot csökkenthetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://teszteles.blog.hu/api/trackback/id/tr641150557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kudarc 2010.03.02. 09:22:25

Én olyan tool-t keresek, amivel kb. 1000 usert imitálhatnék. Tud ilyenről valaki? Elsősorban open source eszközök érdekelnek. Köszönöm előre is.

p_jano 2010.03.02. 15:02:59

@kudarc: Milyen feladatra kellene az eszköz? Terheléses teszt, performancia teszt, stressz teszt? Milyen felületet kellene tesztelni?

kudarc 2010.03.04. 08:48:37

@p_jano: Terheléses teszt, stressz teszt, és egyszerűen az a tény, hogy ne csak 5-10 userrel teszteljünk. Ezt a szoftvert külföldön kórházak használják, ott nem 10-en vannak. A másik, hogy így hamarabb kiderülhetnének olyan dolgok, mint pl sokáig tart míg betölt configokat, vagy lefagy.

szlj 2010.03.06. 16:37:06

@kudarc: Nem mindegy, hogy webes alkalmazást kell tesztelni, vagy egy Windows GUI-t, esetleg Java Swing-gel összerakott GUI-t, mert ezekhez más-más eszközök a hatékonyak. Ahogyan esztergálni nem állunk neki sebész-szikével, itt is a feladat határozza meg elsősorban, hogy milyen eszközt érdemes választani.
Olyat is hallottam már, hogy valakinek saját eszközt kellett kifejlesztenie.
Ezért fontos p_jano kérdése, hogy milyen felületet kell tesztelni?

p_jano 2010.03.13. 16:33:18

@kudarc: Milyen felületet kell tesztelni? Milyen programnyelvben íródott a kód?

kudarc 2010.04.27. 09:55:11

A kódot sajnos nem tudom miben íródott, mivel ez nekem is új projekt lesz (csak feltételezm, hogy C Sharp). Egyik egy Windows GUI felület, a másik webes.
Olyan toolok előnyben, amihez nem kell programozási ismeret, vagy nem sok.
süti beállítások módosítása