Szoftvertesztelés

Hírek, újdonságok, tapasztalatok és elmélkedések a szoftvertesztelés világából!

Kommentek

  • blash: Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez. (2013.02.10. 17:17) Mantis
  • szlj: A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki ... (2013.01.24. 22:20) Mantis
  • p_jano: @B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente,... (2012.07.03. 22:16) Tanulni szeretnék ...
  • B9: Sziasztok! Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalato... (2012.06.18. 10:29) Tanulni szeretnék ...
  • Eaven: Csakis egy adatbázisból. Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. In... (2011.10.25. 17:24) Hogyan lehet ...?
  • Utolsó 20

Idő hiánya

2010.04.15. 09:00 | p_jano | Szólj hozzá!

Címkék: tesztelés szoftvertesztelés tesztelési problémák

Mindig idő hiányában szenvedünk. :) Ez van.

Miből keletkezhet az időhiány?

 

Ha a vezetőség nem fordít megfelelő erőforrást a tesztelésre

Ez általában azért van, mert a vállalaton belül még nem alakultak ki a megfelelő tesztelési folyamatok. Szemléletváltásra van szükség.

 

Ha a becslések nem megfelelőek

A tesztelési időt rosszul becsülték meg. Nem kalkulált feladatokat is el kell végezni, amelyek nem voltak benne a becslésben, vagy csak egyszerűen nem terveztek elég időt az egyes feladatok végrehajtására.

 

Ha nincs tesztvezetés

Egy tesztelői csapatot koordinálni kell, képviselni kell az érdekeit. Ha ez nincs, akkor nagy valószínűséggel fejetlenség fog eluralkodni a teszteken. A tesztvezető segítheti a tesztelési csapat munkáját, amennyiben jól szervezi a feladatokat.

 

Ha a fejlesztés csúszik (már pedig csúszik)

Különböző okoknál fogva csúszik a fejlesztés, ami magával húzza a tesztelés csúszását is. Általában a végső határidőket nem változtatják meg, inkább nagyobb sebességre kapcsolnak, hogy behozzák a lemaradást, vagy csökkentik az átadott funkciók számát.

 

Ha nem várt események történnek

Hosszabb fejlesztési periódus alatt több váratlan esemény is történhet, amely 1-2 napra megállíthatja a fejlesztést. Ez összeadódik és a legvégén tetemes mennyiséget jelenthet, ami miatt időhiányba kerülünk.

 

Ha a feltételek nem megfelelőek, például nincs elég tesztelő, nincs tesztkörnyezet, vagy várni kell annak kialakítására, esetleg nincsenek megfelelő tesztadatok, a specifikációk nem eléggé kidolgozottak.

 

Hogyan lehet védekezni az időhiány ellen?

Először megpróbálhatjuk az egyes okok ellen védekezni, vagyis jobban felmérjük a feladatot és megfelelően becslünk, vagy felkészülünk a tesztelésre és próbáljuk előre kialakítani a tesztkörnyezeteket, tesztadatokat, stb...

 

Ha az egyes okokat már kezeltük és még mindig fenn áll az időhiány, akkor nincs más hátra mint a priorizálás szabályát betartani.

A bejegyzés trackback címe:

https://teszteles.blog.hu/api/trackback/id/tr51775624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása