Szoftvertesztelés

Hírek, újdonságok, tapasztalatok és elmélkedések a szoftvertesztelés világából!

Kommentek

  • blash: Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez. (2013.02.10. 17:17) Mantis
  • szlj: A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki ... (2013.01.24. 22:20) Mantis
  • p_jano: @B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente,... (2012.07.03. 22:16) Tanulni szeretnék ...
  • B9: Sziasztok! Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalato... (2012.06.18. 10:29) Tanulni szeretnék ...
  • Eaven: Csakis egy adatbázisból. Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. In... (2011.10.25. 17:24) Hogyan lehet ...?
  • Utolsó 20

Tesztadat hiánya

2010.05.13. 09:00 | p_jano | Szólj hozzá!

Címkék: tesztelés szoftvertesztelés tesztadatok

Egyik fontos eleme a tesztelésnek a tesztadat. Mit tehetünk, ha nem áll rendelkezésünkre megfelelő mennyiségű és minőségű tesztadat? Találjuk ki, hogyan szerezzük be őket!

 

Az alábbi lehetőségek közül lehet választani. Nem minden esetben lehet mindet használni. Sőt, általában egy alkalmazásnál a lentebb leírt módozatok közül csak egyfélét szoktak a tesztelők használni.

 

  • Saját magunk állítjuk elő az adatokat. Bevisszük a rendszerbe egyesével, majd ezeken futtatjuk a tesztjeinket. Álljunk neki józan paraszti ésszel letesztelni a rendszert. Próbáljuk meg megfejteni, melyek azok az adatok, amelyeket a felhasználók bevinnének a rendszerbe. (Nagy segítségünkre lehet ilyen esetekben egy alaposan kidolgozott specifikáció elolvasása és egy leendő felhasználóval való beszélgetés.)
  • Amennyiben képesek vagyunk adatokat generálni, akkor megtehetjük azt is. (Ez általában mennyiség és nem minőségi adatokat szokott eredményezni.)
  • A régi, lecserélni kívánt rendszerekből, a jelenlegi éles rendszerből vegyünk át adatokat.
  • Meglévő adatfájlok is alkalmasak lehetnek.
  • Excel táblákból, papír alapú dokumentumokból.
  • Ha van erőforrásunk rá, akkor berögzíthetünk adatokat adatrögzítőkkel, vagy a rendszer felhasználóival.

A tesztelők által kedvelt út szokott lenni, ha megtervezhetik a tesztadatokat. A töltelék adatok mellett pár üzleti folyamatot gondoljunk át, írjuk le milyen adatok kellene hozzájuk. Ezeket berögzítjük a rendszerbe, ahol ezután kontrolált keretek között tudjuk tesztelni a folyamatokat. Azért is jó, mert a folyamatok végén a lekérdezések, riportok helyességét is tudjuk ellenőrizni ezekkel az adatokkal.

 

Miért gond, ha nincs megfelelő tesztadatunk?

Ha nem tudjuk meghajtani elegendő mennyiségű és minőségű adattal az alkalmazást, akkor nem tudjuk azt sem kijelenteni, hogy megfelelt a teszten. Ebben az esetben mi értelme van a tesztelések?

 

Súlyos probléma szokott lenni, hogy nem számolnak a minőségi tesztadatok előállításával, így azt útközben kell futtában megcsinálni. Ezért a tervezésnél mindig hagyjunk elég időt a tesztadatok legyártására.

A bejegyzés trackback címe:

https://teszteles.blog.hu/api/trackback/id/tr671743887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása