Szoftvertesztelés

Hírek, újdonságok, tapasztalatok és elmélkedések a szoftvertesztelés világából!

Kommentek

  • blash: Én csak pár képet hiányolok, ami persze nagymeló, de sokat hozzá tud tenni a cikkekhez. (2013.02.10. 17:17) Mantis
  • szlj: A sorok között benne van, de mivel a személyes tapasztalatommal is megegyezik, ezért ideírom. Aki ... (2013.01.24. 22:20) Mantis
  • p_jano: @B9: Az egyik lehetőség a tanácsadói, szolgáltatói cégeknél elhelyezkedni. Itt azért negyedévente,... (2012.07.03. 22:16) Tanulni szeretnék ...
  • B9: Sziasztok! Mit javasolnál annak, aki olyan munkahelyet keres, ahol a legszéleskörűbb tapasztalato... (2012.06.18. 10:29) Tanulni szeretnék ...
  • Eaven: Csakis egy adatbázisból. Kell egy web oldal ahol regisztrálhatja magát az ember ilyen munkára. In... (2011.10.25. 17:24) Hogyan lehet ...?
  • Utolsó 20

Konferencia gondolatok

2010.10.21. 21:47 | p_jano | 4 komment

Címkék: oktatás tesztelés szoftvertesztelés

A tegnapi konferencián szóba került az oktatás. Elhangzott, hogy a magyar egyetemeken, hol és milyen mértékben oktatnak szoftvertesztelést, illetve mi lenne az elképzelés, mit szeretnének megvalósítani. Az is felvetődött, hogy nincs ilyen szakma, hogy szoftvertesztelés.

Nos, nincs olyan szakma sem, hogy bérszámfejtő. Az egyetemen, főiskolán nem bérszámfejtőket képeznek, hanem könyvelőket, számviteli és pénzügyi szakembereket. Az, hogy az illető főkönyvelő, bérszámfejtő, vagy mi lesz az majd elválik. Az alap technikai tudása megvan, a vállalati specifikus tudását meg megszerzi az adott munkahelyen.

Szerintem valahogy így kellene a tesztelést is kezelni. Az informatikai szakirányokon legyenek tantárgyak, amikor szoftvertesztelésről, módszerekről, technikákról, eszközökről, netán a minőségbiztosításról van szó. A többit pedig megtanulja a munkahelyen.

Hiába van X év tapasztalatom, mert ha új környezetben találom magam, akkor fel kell szedni az üzleti domain tudást, az adott helyen használt teszteszközöket is meg kell ismernem, nem utolsó sorban át kell látnom a tesztelésről kialakult módszert, a vállalati tesztelési folyamatokat.

Ezeket nem lehet máshol megtanulni, csak az adott munkakörülmények között!

Talán még egy-egy teszteszköz (tesztmenedzsment, teszt automatizálás és valami biztonsági, vagy sérülékenységi eszköz) használatának oktatását be lehet venni a tantervbe, mivel ezek egy kaptafára épülnek. Ha egyet ismersz, gyakorlatilag ismered az összes hasonló feladatra való eszközt.

Szerintem az nagyon-nagyon messze van, hogy szoftvertesztelő papírral jöjjön ki valaki egy főiskoláról.

De lehet tévedek. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://teszteles.blog.hu/api/trackback/id/tr802389731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szlj 2010.10.22. 16:05:41

Kell, hogy valaki "szoftvertesztelő papírral jöjjön ki valaki egy főiskoláról"?

Az ember, aki mellettem ült, azért jött el, hogy halljon valamit a tesztelésről *egyáltalán*. Az illető CEO valahol (a névjegye szerint).
Kezdetnek azzal is beérném, ha ez a szemlélet elkezdene meghonosodni.

Sajnálom, hogy bár mindketten ott voltunk, személyesen továbbra sem ismerjük egymást. Vagy lehet, hogy ez nem is baj?

p_jano 2010.10.22. 19:41:09

@szlj: Teljesen egyetértek veled. Az alap dolgokat oktassák le 1-2 tananyagban. Aztán, ha a tesztelés is jobban kiforrott itthon, akkor lehetne specifikusabb ismereteket átadni a diákoknak.

A személyes ismeretség nem mindig fontos. De természetesen állok elébe egy találkozónak.

szlj 2010.10.25. 10:42:20

@p_jano:
"Az alap dolgokat oktassák le 1-2 tananyagban."
1., Hogyan, ha még arról sincs egyértelmű és mindenki által elfogadott meghatározás, hogy mit nevezünk szoftvertesztelésnek? (Ilyen címszó még az ISTQB Glossary-ban sincs, és nem véletlenül nincs -- szerintem.)
2., Annyiból jó a mostani állapot, hogy csak az foglalkozik teszteléssel komolyabban, akit tényleg érdekel. Ha kötelezővé teszik, csak még jobban fogja utálni mindenki. Már most is "harmadosztályú betanított tesztelőkről" gondolkodnak a fejlesztők és a PM emberkék -- ez elhangzott az egyik előadásban, ha nem is pontosan így.

"A személyes ismeretség nem mindig fontos."
Egyezik. Azért remélem nincs harag, amiért összefirkálom időnként a megjegyzés rovatot ;)
Ami viszont fontos: kommunikáció, és kooperáció! Ezért is tartom nagyszerű kezdeményezésnek a "Tesztelés a gyakorlatban" kezdeményezést. Izgalmas idők ezek a hazai tesztelés történetében!

p_jano 2010.10.26. 12:15:26

@szlj: Én is bízom benne, hogy a Tesztelés a gyakorlatban magazin jó cikkeket fog közölni. Ehhez viszont tényleg meg kell mozdítani a tesztelői közösséget.
Örülnék, ha egy rendszeresen megjelenő lap válna belőle.

Egyébként nincs harag. :) Sőt. Örülök, hogy valaki reagál a bejegyzéseimre. :)
süti beállítások módosítása